Noticis pilotseminārs par kopienu sociālo noturību krīzēs

30. marts, 2023

2023. gada 27. martā biedrība “Latvijas Platforma attīstības sadarbībai” ciešā sadarbībā ar Valsts Ugunsdzēsības un un glābšanas dienesta speciālistiem rīkoja apmācības par kopienu sociālo noturību krīzēs. Seminārs norisinājās visas dienas garumā un tajā darboojās četras komandas, ko veidoja vietējo kopienu pilsoniskās sabiedrības pārstāvji no Jēkabpils, Daugavpils, Ķekavas novada (Daugmale) un Rīgas (Zasulauka un Šampētera apkaime) un pārstāvji no vietējām pašvaldībām un VUGD. Drošības un noturības eksperts Vitālijs Riekstiņš ievadlekcijā iepazīstināja dalībniekus ar vairākiem sabiedrības noturības aspektiem, galvenajiem mūsdienu apdraudējumiem un to, kā sagatavoties un minimizēt ievainojamību. Vēlāk dalībnieki izspēlēja simulāciju par rīcību dažādās krīzes situācijās.

Semināra dalībniekiem dalība seminārā bija iespēja ne tikai apgūt rīcības stratēģiju krīzes situācijām savās kopienā, bet arī dot ieguldījumu mācību programmas izstrādes procesā, kas būs noderīga arī citām kopienām un sabiedrības grupām.

LAPAS direktore Inese Vaivare skaidro: “Krīzes situācijās iedzīvotājiem savas kapacitātes ietvaros sniegs palīdzību dažādi valsts un pašvaldību dienesti, tomēr liela loma būs arī pašu iedzīvotāju mobilizācijas spējai, sadarbībai un prasmēm. Lokālo kopienu līderiem ir ievērojama loma arī dezinformācijas mazināšanā, sniedzot uzticamu informāciju dažādām mērķa grupām. Lai stiprinātu vietējās kopienas, tiek izstrādāta mācību programma, kuru iespējams neatkarīgi īstenot kopienu līmenī. Mācību rezultāts ir vietējās kopienas veikts gatavības izvērtējums, definējot tālākos soļus savas gatavības stiprināšanai.”

Mācību novērtējumā dalībnieki atzīst, ka šāda veida mācības jārīko regulārāk, lai kopienas būtu gatavākas krīzes situācijām, lai kopienu iedzīvotāji un institūciju pārstāvji laikus izveidotu savstarpējas sadarbības tiltus, zinātu viens otra resursus un izveidotu savstarpēju uzticēšanos. Pilnīgi visi dalībnieki atzīmēja, ka šādas mācības kopienām būtu ļoti nepieciešamas.

Aktivitāte tiek finansēta EEZ un Norvēģijas grantu programmas “Aktīvo iedzīvotāju fonds” ietvaros.