Noslēgusies kampaņa "Jaunieši par klimatu"

01. februāris, 2023

LAPAS attīstības iniciatīvu RŪPnīca jaunieši 2022. gada rudenī un ziemā Latvijas reģionos kopā ar domubiedriem organizēja 20 savas pilsoniskās vides iniciatīvas par tieši sev svarīgu un aktuālu problēmjautājumu saistībā ar klimata pārmaiņām un to radīto vides krīzi.

2023. gada 27. janvārī notikušajā RŪPnīca noslēguma iedvesmas konferencē tika apbalvoti visi inciatīvu autori.

Šeit aicinām iepazīties ar notikušajiem pasākumiem:

  • 22.01.2023. Limbažu jauniešu centrā notika svētdienas brančs un zaļo ideju laboratorija, kurā dalībnieki gatavoja vegānisku maltīti un runāja par to, kādas pārmaiņas var ieviest savā ikdienā, lai dzīvotu dabai draudzīgāk.

  • 12.01.2023. Jēkabpils Agrobiznesa koledža aicināja uz Jēkabpils jauniešu “Zaļo ideju ģeneratoru”. Aktivitāte veicināja jauniešu izpratni par klimata pārmaiņām un tā radītajām sekām. Pasākumā piedalījās Jēkabpils novada biedrības “Vides iniciatīvu centrs”, kas rūpējas par vides vispusīgas un ilgtspējīgas attīstības veicināšanu, koordinējot un atbalstot aktivitātes lokālā līmenī, un rosinot efektīvas un koordinētas nacionālā un Eiropas līmeņa aktivitātes, pārstāve. Jauniešus tika aicināti iesaistīties arī konkursā “Zaļo ideju ģeneratorā”, kur jauniešiem bija iespēja: 1) izveidot biedrības aplikāciju (funkcionalitātes un pievienotās vērtības apraksts, dizains, prototips); 2) realizēt projekta “Zaļais velosipēds”(minot pedāļus rada elektrību) komunikācijas kampaņa (projekta realizēšanas vietas piemērotība, funkcionalitātes apraksts, dizains, pievienotā vērtība); 3) piedāvāt oriģinālu ideju. Lasiet par konkursa rezultātiem - šeit.

  • 2023. gada janvārī Kandavas Multifunkcionālais jaunatnes iniciatīvu centrā NAGLA jauniešus aicināja uz pasākumu “Aizej tur, nezin kur, atnes to, nezin ko…” Aktivitātes mērķi: 1) klimata pārmaiņu un ar to saistītās aktuālas informācijas izpēte un izzināšana; 2) diskusiju tipa lekcija savstarpējai informācijas un zināšanu apmaiņai; 3) informatīvi interaktīvas, ilgtspējīgas telpas radīšana ar vizuāla noformējuma palīdzību.
    Pēc radošās rakstīšanas meistarklases, kurā guvām nelielu ieskatu par vides krīzi un apguvām prasmes īsu un lakonisku tekstu rakstīšanā, sapratām, ka vēlamies šīs prasmes pilnveidot un sadarbībā ar grafiti mākslinieku Renāru Cauni, kuram ir pieredze sociāli nozīmīgu lielformāta grafiti veidošanā, izveidot vienu telpu jauniešu centrā kā trīsdimensionālu zīmējumu par klimata un vides ilgtspējas tēmu, kur galvenais akcents tiks likts uz katra paša atbildības veicināšanu klimata krīzes novēršanai. Šajā telpā uz visām četrām sienām tiks uzgleznotas daudzveidīgas dabas ainavas (fauna un flora), kuras mēs – jaunieši papildināsim ar tekstiem, kā piemēram, pie ūdens ainavas pierakstot: “Ko tu labāk vēlētos šeit izmakšķerēt - zelta zivtiņu vai nolietotu riepu?”, vai arī pie kalna pierakstot: “Kas būs tavu mazmazbērnu derīgie izrakteņi – rubīni vai atkritumi?” u.tml. Esam iecerējuši telpas zīmējumu vēlāk arī papildināt un izveidot kā interaktīvu spēli.

  • 2023. gada janvārī Kandavas Multifunkcionālais jaunatnes iniciatīvu centrs NAGLA aicināja uz pasākumu “Sāc ar sevi”. Aktivitātes mērķis - klimata un vides ilgtspējas telpas kā interaktīvas un izzinošas spēles izveide un popularizēšana. Šajā aktivitātē vēlamies klimata un vides ilgtspējas telpu, kura būs tapusi profesionāla grafiti mākslinieka vadībā, papildināt ar interaktīvas spēles elementiem, kuras laikā spēlētāji varētu vairāk uzzināt par klimata pārmaiņām un sociālo krīzi, ko tās rada. Spēle tiks veidota tā, lai, izmantojot ultravioleto apgaismojumu, atklātos parastajā apgaismojumā neredzamās un apslēptās zīmējumu un tekstu detaļas, kā arī zīmējumā izvietotie QR kodi, dos iespēju uzzināt vairāk par klimata un vides ilgtspēju. Kā viena no spēles sadaļām varētu būt arī “actionbound” konkurss, kurā atbildes uz jautājumiem būs atrodamas telpas zīmējumos vai tekstos.

  • 13.01.2023. Normunds Kalinka rīkoja Dagdas jauniešu diskusiju ar Krāslavas novada pašvaldības pārstāvi par klimata izmaiņām un Krāslavas novada ietekmi uz globālo klimata ainu. Diskusijas tēmas: Krāslavas uzņēmumu gatavība Eiropas prioritātei par Zaļo vektoru; Krāslavas novada iedzīvotāju gatavība šķirot un šķirošanas elementu pieejamību novada teritorijā; atkritumu apsaimniekošanas problēma novada teritorijā - kādu novada tēlu tā veido un kādu nospiedumu atstāj uz globālām klimata pārmaiņām; Krāslavas novada plāni, par atkritumu pārstrādes rūpnīcas būvēšanu (lielāko Baltijā) - kā tā izgāzās?

  • 14.01.2023. Zane Indzere jauniešu studijā ‘BaMbuss" aicināja uz pasākumu “Ēdiens un klimats: ko mēs ēdīsim rīt?”. Pasākuma mērķis - mazināt aizspriedumus pret augu izcelsmes produktiem. Šie produkti tirgū ienākuši nesen, un to lielākais ieguvums ir mazāka ietekme uz vidi salīdzinājumā ar dzīvnieku izcelsmes produktiem (piemēram, gaļu un piena produktiem). Pasākumā jaunieši uzzināja par dažādu pārtikas produktu ietekmi uz vidi un to, ko mēs kā patērētāji varam darīt, lai mazinātu savu ietekmi uz vidi. Notika arī degustācijas, kas ļaus iepazīt augu izcelmses produktu garšu un mazināt aizspriedumus, ka augu valsts produkti ir sliktāki par dzīvnieku valsts produktiem.

  • 9.01.-23.01.2023. “Stilīgi zaļš” - Eiropas Jaunatnes dialoga Rīgas reģiona vēstnieki Normunds Buntovskis, Estere Felicita, Khushi Malhotra, Daniela Rupeika rīkoja Instagram un TikTik kampaņu + lekciju skolās, lai vieglā, saprotamā formātā informētu par klimata pārmaiņām un veicinātu rīkoties klimata labā, izmantojot jautras, kreatīvas, ikvienam pieejamas aktivitātes. #EUYD #EJD

  • 17.12.2022 Reinis Giļs no “Klubs Māja” aicina uz pasākumu “Plan the Planet” par globālās sasilšanas problēmām, cilvēka dzīvesveida ietekmi uz dabu un par to, kā padarīt savus paradumus ekoloģiskākus, reizē ietaupot naudu.

  • 11.12.2022. Līvānu MJC kvartāls aicināja jauniešus, kuri nebaidās no kameras, akcijas “Esi radošs, mācies un māci citus pareizi šķirot!” ietvarā veidot atkritumu šķirošanas video pamācības kopā ar Lauri Zalānu.

  • 03.12.2022. uz pasākumu “Nenoroc savu viedokli!” aicināja Līva Truhņēviča no Kandavas Multifunkcionālā jaunatnes iniciatīvu centra NAGLA. Pasākums būs radošās rakstīšanas darbnīca par klimata pārmaiņām un to ietekmi uz jauniešu dzīvi. Darbnīcas laikā, izmantojot LOESJE tehniku, dalībnieki pauda savu viedokli par klimata pārmaiņām un vides jautājumiem, piedaloties vairākos radošās rakstīšanas iesildīšanās uzdevumos un kopīgi rakstot asprātīgus, iedvesmojošus saukļus, kuri pēc tam tika izmantoti melnbalto LOESJE plakātu veidošanā.
    Plakāti savu mājvietu raduši pilsētvidē un izglītības iestādēs, kā arī ir brīvi pieejami nekomerciālai izmantošanai šajā saitē.

  • Santagora Torna aicināja jauniešus piedalīties radošā konkursā par putniem “Aizmirstie putni”. Kuri ir tie putni, kas ir aizmirstie, un kā viņi izskatās? Vai kāds mūsdienās ir veltījis tiem kādu dzejoli vai zīmējumu? Tā ir iespēja meklēt un atklāt! Un padarīt šos putnus redzamus arī citiem!
    Konkursā varēja piedalīties trīs dažādas kategorijās – Dzejas konkurss, Zīmējumu konkurss un Figūriņu konkurss. Var piedalīties vienā vai arī visās. Konkursā kopā bija 175 pieteikumi. Uzzini par konkursa uzvarētājiem šeit.

  • 21.11.2022. Jaunsilavas pamatskolā notika diskusijas un praktiska darbnīca, kurā varēja praktiski mācīties, kā no otreiz pārstrādātiem materiāliem var izveidot dažādus dekorus svētkiem. Pasākuma mērķis - parādīt dalībniekiem saudzīgu attieksmi pret dabu. Organizatori stāsta “Galvenais kas tiek stāstīts skolēniem, ir, ka nevajag darīt pāri dabai, griežot dažādus zarus un zaļumus, lai veidotu skaistus svētku dekorus. Vienīgais, ko varam ņemt no dabas ir tas, ko daba pati ‘atdod’, piemēram, zīles, kastaņus, nokritušās lapas.”

  • 02.11.2022. Rudzātu vidusskolā notika pasākums “Mežainis”. Tā organizatores – Asnate Jansone un Evita Marija Aizpuriete stāsta: “Tas būs izglītojošs, radošs pasākums, kura laikā apmainīsimies ar viedokļiem, zināšanām un pieredzi par zaļo tēmu. Šīs zināšanas mēs ierakstīsim audumā, kurš vēlāk tiks sašūts aizkaros, ko iekārsim skolas skolēnu pašizveidotajā atpūtas tepā, kura arī ir meža tematikā. Aizkari būs kā atgādinājums dzīvot zaļāk, domāt līdzi savām ikdienas gaitām, neaizmirst, cik ir liela nozīme dabai cilvēku dzīvēs.”

  • 20.10.2022. Līvānu MJIC kvartāls rīkoja pasākumu “Arī TU vari radīt O₂”. Pasākuma mērķis - izzināt un praksē iemēģināt, kā varam palīdzēt ražot skābekli. Aktivitātes norisinājās telpās, MIJC centra dārzā un mežā, tās vadīja vides speciālists, parādot un pastāstot, kā rūpēties par dažādiem augiem mājās, piemājas dārziņos, pļavās un mežos. Paralēli notiks diskusija par to katra auga nozīmi un to, kā mēs maksimāli varam augiem palīdzēt ražot skābekli.

  • 18.10.2022. Jersikas pamatskolā norisinājās pasākums “Kas ir klimats?”. Pasākumā notika diskusija par klimata tēmu, kā arī tika veidotas grafiti gleznas par jauniešiem svarīgo saistībā ar klimata jautājumiem, jautājot katram “Kas Tev ir klimats?”. Izveidoto gleznu izstāde bija apskatāma Jersikas pamatskolā.

  • 07.10.2022. Līvānu MJIC kvartālā norisinājās pasākums “Kas ir klimats?”. Pasākumā tika runāts par klimata tēmu, spēlētas spēles, un iemēģināsim roka grafiti mākslā, veidojot grafiti gleznas ar tēmu “Kas Tev ir klimats”. Izveidoto gleznu izstāde vēlāk bija apskatāma MJIC Kvartālā. Pasākumu organizēja jaunietes no Līvāniem – Marija Kostočko, Viktorija Nagle un Vendija Ciša.

  • 20.09.2022. Austrumlatvijas tehnoloģiju vidusskolā Pasaules Dabas fonda Latvijā direktors Jānis Rozītis stāstīja jauniešiem par klimatu, tā pārmaiņām un to ietekmi uz vidi, kā arī Latvijas mežiem un to apsaimniekošanu. Lekcijas noslēgumā jaunieši pildīja Mariannas Linužas sagatavotu interaktīvu tiešsaistes jautājumu spēli par lekcijā dzirdēto.

  • 03.09.2022. Marianna Linuža no Rēzeknes sadarbībā ar orientēšanās klubu “Stiga ” organizēja orientēšanās pasākumu Ančupānu meža parkā “Mežs manās rokās”. Orientēšanas pasākuma mērķis bija veicināt cilvēku interesi par meža saglabāšanu un attīstību, kā arī tā aizsardzību. Orientēšanas laikā dalībnieki veica dažādus interesantus uzdevumus.

Aktivitāte tika finansēta no EEZ un Norvēģijas grantu programmas “Aktīvo iedzīvotāju fonds” un Eiropas Savienības līdzekļiem.